Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

Scheer niet alle recruitmentbureaus over één kam

scheer-nietAls full service HR-dienstverlener heeft KGU Recruitment erg veel contact met bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe werknemers. Deze ‘wanted’ werknemers, oftewel werkzoekenden, spreken wij dagelijks. Vaak zijn dit goede, positieve gesprekken, maar zo nu en dan wordt er ook een negatieve ervaring met ons gedeeld. Zo hebben we onlangs een kandidaat gesproken die vanwege nare ervaringen uit het verleden eigenlijk helemaal niet meer met recruitmentbureaus in zee wil gaan. HO, stop! Hier gaat iets fout.

 

Laat de goeden niet onder de kwaden lijden

Niet alle recruitmentbureaus zijn hetzelfde. Een slechte ervaring bij de één, garandeert niet per se een slechte ervaring bij de ander. Scheer dus niet alle recruitmentbureaus over één kam. Zo zijn ook niet alle voetbalsupporters hooligans, toch? In plaats van die slechte ervaring de overhand te laten nemen, kan je je beter richten op het vinden van – en het in zee gaan met – een bureau dat wél bij jouw wensen en verwachtingen past.

 

Onderstaande tips helpen je hierbij:

 

  1. Kijk op de website van het recruitmentbureau waar jij een vacature hebt gezien of waardoor jij bent benaderd of er referenties staan van klanten en kandidaten. En worden er ook bedrijfsnamen genoemd of bedrijfslogo’s geplaatst?
  2. Check of de namen van de medewerker(s) van het betreffende recruitmentbureau op hun website staan. Zo ja: zoek jouw contactpersoon op LinkedIn! Hier kan je vaak lezen hoe lang iemand bij het bureau en in de recruitmentbranche werkzaam is – hoe langer, is vaak hoe beter!
  3. Recruitmentbureaus houden de namen van de bedrijven waar ze vacatures voor vullen vaak anoniem. Vraag hier tóch naar, al helemaal wanneer je bij een bureau op gesprek mag komen. Wanneer het betreffende bureau je hier echt niks over kan/wil vertellen, is het raadzaam om na te gaan of een gesprek wel zinvol is.
  4. Vraag verder! Bijvoorbeeld om te achterhalen hoe concreet een vacature is. Maar óók over de relatie tussen het recruitmentbureau en het bedrijf. Verder is het slim om vragen te stellen over de arbeidsvoorwaarden, de reden van ontstaan van de vacature, de sollicitatieprocedure en aanvullende informatie over het bedrijf zelf (grootte, afdelingen, etc.).
  5. Last but not least: maak concrete afspraken met de recruiter die jij gesproken hebt. Over de sollicitatieprocedure, wanneer je terugkoppeling krijgt en wat je wanneer kunt verwachten etc.

 

Met deze simpele tips kan je teleurstellingen voorkomen, maar ze nemen niet weg dat recruitment mensenwerk blijft en je als werkzoekende veelal afhankelijk bent van de eerlijkheid, kwaliteit en proactiviteit van jouw contactpersoon bij het recruitmentbureau. Maar…

 

“Als werkzoekende samenwerken met een kwalitatief goed bureau, kan je in principe alleen maar voordeel opleveren. Of dit nu gaat over het op de juiste manier presenteren van je cv, een goede voorbereiding op je eerste gesprek of net even dat extra zetje dat je nodig hebt om bij een bepaald bedrijf aan tafel te komen.”
– Anthony Overweg, Commercieel en Operationeel Manager 

 


november 2016