Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

Hanno Bevelander: “Kansen krijgen door je hart te volgen”

 

Interview Hanno Bevelander, Hanno weet raad 

 

“Bij de bank leefde ik in een gouden kooi. Alles was tot in het kleinste detail goed georganiseerd. Ook voor de medewerkers: 13e maand, 14e maand, kortingen, premievrij pensioen, een persoonlijk opleidingsplan en steeds weer een hoger salaris. Na mijn studie bedrijfseconomie werd ik financieel adviseur bij de Rabobank. Daar heb ik 6 jaar gewerkt, dat commerciële beviel me wel. Het ondernemerschap zit bij ons in de familie, van het kantoor probeerde ik mijn eigen toko te maken. De targets haalde ik ruimschoots. Maar al gauw ging ik niet meer met plezier naar mijn werk.”

 

 

 

Jezelf blijven ontwikkelen is belangrijk

“De mogelijkheid tot zelfontplooiing was minimaal. In zo’n bedrijf als de Rabobank is alles vastgelegd, je moet verplicht aanwezig zijn, je leeft volgens een vast stramien. Je bent veel tijd kwijt om te voldoen aan alle regels, dat vertraagt het proces gigantisch. Terwijl ik wil kunnen verkopen, stappen zetten, ik wil kunnen handelen. Ik heb er wel mee geworsteld: ik had een goede baan die ik niet leuk meer vond en de consequenties van stoppen kon ik niet goed overzien. Ik werd geleefd, maar het was toch lastig om het geld en de zekerheid zomaar op te geven. We hadden een huis gekocht en we wilden graag kinderen.”

 

Advies van anderen

“Ik heb er toen over gepraat met het management. Ik had het gevoel dat ik er verstandelijk voor koos het werk te doen, om geld te verdienen, ik wilde tenslotte iets opbouwen. Een heleboel mensen houden dat lang vol, maar ik trok het niet meer. Maar wat dan wel? En wanneer en hoe dan? Ik werkte bij de bank 4 x 9 uur en had dus al wel twee dagen in de week om er andere dingen bij te doen. Ik deed bouwklussen, daar werd ik wel blij van. Ik kwam er zelf niet goed uit, ik ben met een coach gaan praten. Als je niet lekker in je vel zit, ondanks het feit dat je het heel goed voor elkaar hebt, moet je die veiligheid toch gaan loslaten.”

“Als je niet lekker in je vel zit, ondanks het feit
dat je het heel goed voor elkaar hebt, moet je die
veiligheid toch gaan loslaten.”
– Hanno Bevelander

“Dan weet je niet waar het heen gaat, de ene maand heb je nog een salaris, de volgende maand niet meer. Daar heb ik tegen de tijd dat ik de knoop ging doorhakken, wel slecht van geslapen.”

 

Van Rabobank naar Hanno weet raad

“Ik besefte dat ik voor mezelf wilde beginnen, ‘wat’ maakte niet eens zoveel uit. Als ik ergens aan begin, ga ik er helemaal voor. Ik had al goed gereedschap gekocht en ik had allerlei cursussen voor de bouw gedaan. Ik dacht ik koop een busje en daar zet ik mijn naam op. En dan moet je je ontslagbrief inleveren… Op dezelfde dag dat ik mijn ontslag had ingediend, kwam ik ’s middags thuis en vertelde mijn vrouw dat ze zwanger was. Dan denk je wel: oh, wat heb ik nou gedaan?! In een onzekere tijd en met deze verantwoordelijkheid, voor mezelf beginnen… Als ik dat geweten had, zou ik mijn ontslag niet ingediend hebben, maar ik geloof wel dat het kennelijk zo moest gaan. 12 jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen met ‘Hanno weet raad’.”

 

Bijzondere groei

“Het werd heel hard en veel werken. De eerste jaren stond ik zelf op de steigers. Nu heb ik 15 man aan het werk. Zelf doe ik nu de dingen die ik het leukst vind aan mijn werk. Zoals gesprekken met klanten: bedenken hoe de wens van een klant gerealiseerd kan worden, de opdracht binnenhalen, het contact tijdens het project. Jasper is bij een project als startende ondernemer aan de slag, hij loopt een jaar met ons mee. Dat vind ik mooi om te doen; mensen een tijd mee laten lopen en ze een jaar later een stapje hoger weer loslaten, dat ze dan echt iets geleerd hebben. In het algemeen zijn onze klanten zeer kritisch en dat mag ook, want ze betalen ook voor goede kwaliteit. We bedienen het hogere segment.”

“Bij de bank werd ik beoordeeld door een leidinggevende.
Het stoorde me destijds dat ik nooit een 10 kon scoren.
Nu zijn mijn klanten mijn beoordelaars en kan ik
ook tienen scoren!”
– Hanno Bevelander

“Wat in de bouw niet zo gebruikelijk is, maar wat ik meeneem vanuit mijn commerciële achtergrond is het vertroetelen van de klant. Dat past ook bij me, ik ben een sociaal dier, en het pakt goed uit: ook in de crisis had ik het druk. Maar het succes heeft toch ook een schaduwzijde. Succes trekt weer anderen aan, mensen staan in de rij, ik word op straat vastgeklampt en krijg het steeds maar drukker. Als ondernemer wil je dat natuurlijk ook, groeien, groeien, groeien! Maar ik heb bedacht dat er na zoveel jaren hard werken, weer aandacht mag zijn voor nieuwe dingen.”

 

Ontwikkelingen
“De afgelopen jaren heb ik het al zo geregeld dat ik ook wat meer afstand kan nemen, door mensen aan te nemen en door het proces goed te organiseren. Ik zag al eerder dat ik het tempo toen niet tot mijn pensioen wilde volhouden. Het bedrijf functioneert heel zelfstandig. Ik wil betrokken blijven, maar hoef niet meer in die sneltrein. Ik heb besloten er twee dagen per week andere dingen bij te doen, dat heeft wel financiële consequenties, maar ik kan die keuze maken. Zoals ik bij de bank niet geleefd wilde worden, wil ik nu niet ‘door het succes’ geleefd worden.”

“Ik neem de tijd om weer nieuwe inspiratie op te doen.
Om te bedenken wat ik nog meer wil doen, spreek ik af
met vrienden die me inspireren.”
– Hanno Bevelander

“Ik heb al wat ideeën, ik denk aan een kenniscentrum om de ervaringen die ik heb opgedaan met anderen te delen. En vrienden wonen in Nepal, daar zijn we net naartoe geweest. We werken aan een project om in Nederland een merk te bouwen voor de koffiebonen uit de plantages in de bergdorpen daar.”

 

Dromen realiseren
“Door mijn hart te volgen, heb ik mijn droom waargemaakt. Maar dat is nog niet alles, ik heb zoveel kansen en mogelijkheden gekregen, ook nu weer, om ook dromen waar te maken waarvan ik toen nog niet eens wist dat ik ze had, zoals andere mensen verder helpen. Ik heb er ook hard voor gewerkt, maar door mijn hart te volgen, komen de mogelijkheden op mijn pad. Gelukkig heb ik die ontslagbrief die dag ingeleverd!”

 

Benieuwd naar meer verhalen zoals die van Hanno? Lees ons jubileummagazine, die volledig in het teken van ‘dromen’ en ‘droombanen’ staat! Of lees onze blog ‘Droombaan: later als ik groter ben’ en lees alles over droombanen van kinderen, typische mannen- en vrouwenberoepen en andere interessante feitjes!

 

Ben jij net als Hanno toe aan een carrièreswitch? Check dan onze vacatures online, meld je aan voor jouw persoonlijke vacature alert, schrijf je in of neem rechtstreeks contact met ons op!  Tip: volg KGU Recruitment ook op Facebook, Twitter en LinkedIn en je bent als eerste op de hoogte van onze nieuwste vacatures!

 


april 2020