Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

Dierentermen in vacatureteksten

 

 

 

Vandaag is het Dierendag; dé dag om je trouwe viervoeter en/of vrolijke kater extra te vertroetelen. Hondenbrokje hier, piepmuisje daar…

 

Maar wat geef je een vroege vogel, vis in het water of creatieve duizendpoot? Jullie raden het al: vandaag verdiepen we ons in dierentermen in vacatureland!

 

En we vroegen Nicol Tadema, koninginnebij van vacatureteksten en oprichter van Voor Tekst, wat zij hiervan vindt.

 

 

 

“Het zijn termen die in recruitmentland al zó zijn ingeburgerd,
dat ze te pas en te onpas worden ingezet”
– Nicol Tadema

Dierentermen in vacatureland

Oóit waren de dierentermen in vacatureteksten hip en onderscheidend: “Maar dat is lang geleden. Inmiddels levert een simpele zoekopdracht op Indeed al 1198 reacties op het woord duizendpoot…” – en dat is natuurlijk niet het effect dat je wilt bereiken met jouw gloednieuwe vacaturetekst!

 • Ben jij de jonge hond die ons team komt versterken?
 • Wie o wie is de koele kikker die ons scherp houdt?
 • Wij zijn op zoek naar een horecatijger!

Lang verhaal kort: in vacatureland stikt het van de dierentermen. Soms kom je er écht niet onderuit, bijvoorbeeld wanneer je een dierenverzorger voor Artis zoekt, maar in alle andere gevallen vragen wij ons bij de kreet ‘Gezocht: bezige bij!’ alleen maar af wáár de bezige bij nou mee bezig moet zijn. Koffie drinken? Papieren scannen? Marketingstrategieën bedenken?

 

Even voor de beeldvorming een aantal veelgebruikte dierentermen op een rij:

 1. Duizendpoot
 2. Salestijger
 3. Spin in het web
 4. Vroege vogel
 5. Horecatijger
 6. Neusje van de zalm
 7. Koele kikker
 8. Schaap met vijf poten
 9. Jonge hond
 10. Vis in het water

Duidelijkheid en onderscheidend

Heb jij ooit een salestijger, multitaskende spin of ‘neusje van de zalm’ ontmoet? En wat is eigenlijk de definitie van een schaap met 5 poten? Is dit iemand die éxtra snel met koffie langs alle collega’s gaat? Ben je niet duidelijk in je vacaturetekst, dan is de kans erg groot dat je minder reacties ontvangt dan gehoopt.

 

De kans is klein dat een werkzoekende op Indeed ‘spin in het web’ of ‘salestijger’ in het zoekveld intikt; maar toch heeft Nicol ontdekt dat recruiters juist deze twee termen bijzonder vaak in hun vacatureteksten opnemen. “Vacatureteksten worden volgestouwd met zulke grappig bedoelde verwijzingen naar het dierenrijk en dat is soms best irritant”, aldus Nicol. Wij van KGU Recruitment kunnen ons ook in haar mening vinden; een vacature moet duidelijk en helder zijn; je wilt tenslotte dat de sollicitant wéét waar hij of zij op solliciteert.

 

Dus wil jij een steengoede vacaturetekst, waarmee je júist die vreemde eend in de bijt bent? Neem dan vliegensvlug contact op met het team van Voor Tekst of bestel het boek ‘Werven met Woorden’ van Nicol. En mocht je nog een lastig in te vullen vacature hebben openstaan, dan helpen wij je graag met de invulling ervan! Lees online wat wij voor anderen hebben gedaan, check wat wij voor jou als werkgever kunnen betekenen en neem contact met ons op!

 


oktober 2022