Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

Droombaan: later als ik groot ben…

 

 

 

Wat wil je later worden? Dat is je vroeger vast regelmatig gevraagd. En misschien nu ook nog wel! Grote kans dat je als kind profvoetballer, prinses of brandweerman antwoordde. En net zo’n reële kans dat je tóch iets anders bent gaan doen. Why? Misschien was jouw droombaan niet haalbaar, vond je de stap te groot of kreeg je simpelweg nieuwe dromen. Van kinderdroom tot realiteit; KGU Recruitment heeft zich erin verdiept!

 

De website Fatherly.com ondervroeg meer dan 1000 kinderen onder 12 jaar. Dit is de top 5 droombanen van deze kinderen:

 

 

Jongens Meisjes
1. Politieagent 1. Dokter
2. Brandweerman 2. Dierenarts
3. Wetenschapper 3. Wetenschapper
4. Ingenieur 4. Musicus
5. Atleet / Sporter 5. Lerares

 

Opvallend is dat meisjes vooral voor de exacte hoek lijken te kiezen terwijl jongens meer voor de maatschappelijke kant gaan. Maar wat ook werd onderzocht, is wat kinderen beïnvloedt in hun keuze. De uitkomst volgens dit onderzoek, hou je vast:

 1. TV/YouTube/films
 2. Persoonlijke interesse
 3. Ouders (thank god!)
 4. School
 5. Boeken

Maar het is natuurlijk ook grillig. Kijken ze naar de Speelgoeddokter, willen ze dierenarts worden. Zien ze de volgende dag Ariana Grande op YouTube, dan switchen ze naar zangeres. Met zo’n schreeuwend lerarentekort zou je je kinderen bijna aan de ‘Luizenmoeder’ zetten. Maar: de meeste kinderen worden uiteindelijk niet wat ze vroeger zo graag wilden worden. De kans dat je profvoetballer of prinses wordt is nou eenmaal niet zo héél groot – op Lionel Messi en Meghan Markle na dan.

 

Mannen- of vrouwenberoepen, bestaan die?
Eigenlijk kun je dat niet zo zwart wit zien. Toch zie je in bepaalde beroepsgroepen wel meer vrouwen of mannen. Zo wordt de technische branche vaak vertegenwoordigd door mannen, terwijl vrouwen weer het overgrote deel van verzorgende beroepen op zich nemen. De percentages spreken voor zich:

 • Secretaresses: 94% vrouw, 6% man
 • Verzorgenden: 93% vrouw, 7% man
 • Medisch Praktijkassistenten: 93% vrouw, 7% man
 • Metaalbewerkers: 98% man, 2% vrouw

Bouwarbeiders: 97% man, 3% vrouw
bron: cijfers cbs arbeidsmarkt

 

Een droombaan is voor iedereen anders
Zoveel mensen, zoveel dromen. Dat wat voor jou van een ‘baan’ een ‘droombaan’ maakt, verschilt per persoon. Dat kan van alles zijn: veel verantwoordelijkheid, fijne collega’s, de juiste balans, een vet salaris of werkgarantie. Maar welke beroepen horen daar dan bij? We gooien er even wat lijstjes in.

 

Ga je voor een goed salaris? Dan zijn dit de bestbetaalde beroepen in 2019, bruto per uur:

 1. Medisch specialist € 60,64
 2. Piloot € 53,21
 3. Advocaat € 50,27
 4. Bedrijfsdirecteur € 41,40
 5. Bedrijfseconoom € 37,52

De slechtst betaalde beroepen zijn: horecamedewerker, schoonmaker van kantoren en scholen, assistant-bedrijfsleider kledingwinkel, magazijnmedewerker, verkoopmedewerker winkel en supermarkt. bron: loonwijzer.nl

 

Stressgevoelig? Mensen met deze beroepen geven aan het minst aan last te hebben van stress:

 1. Beveiligingspersoneel
 2. Chauffeurs auto’s, taxi’s en bestelwagens
 3. Hoveniers, tuinders en kwekers
 4. Kassamedewerkers
 5. Leidsters kinderopvang en onderwijsassistenten

De meeste stress wordt ervaren door koks, artsen, juristen, managers in zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten. bron: business insider

 

Ga je voor zekerheid? Met deze opleidingen heb je op dit moment – en in de nabije toekomst – de meeste kans op een baan:

 1. Leraren opleidingen (wiskunde, techniek en Nederlands)
 2. Technische opleidingen (werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde, elektrotechniek)
 3. ICT / IT opleidingen (embedded systems engineering, technische informatica, cyber security)
 4. Opleiding m.b.t. verkeer (netwerk infrastructuur design, haven en vervoer en scheepvaart)
 5. Zorg opleidingen (verloskunde, verpleegkunde, mondzorgkunde)

En met deze studies heb je op dit moment minder kans op een baan: kunstacademie, dans, muziek, toerisme en European studies. bron: uwv

 

Opleidingen en banen van de toekomst

De aard van ons werk is aan het veranderen. Robots nemen steeds meer van ons werk over en ook de maatschappij verandert. Moet je nu een studiekeuze maken of wil je je laten omscholen? En lijkt het je fantastisch om één van de modernste opleidingen te volgen, de komende tientallen jaren baangarantie én een fijn salaris te hebben? Check dan deze lijstjes:

 

Opleidingen van de toekomst Banen van de toekomst
1. Virtual Reality en 3D-visualisatie 1. Data Scientist
2. Media, Art and Performance Studies 2. Growth Hacker
3. Interaction Technology 3. Drone piloot
4. Cyber Security expert 4. 3D-specials
5. BioHack Academy 5. Longevity Coach
bron: rtl nieuws bron: nationale beroepengids

 

Het goede nieuws is: een hart of een droom is niet in een robot te vangen. Dus mensen-mensen zullen altijd nodig blijven… Kortom: blijf dromen!

 

Blijven dromen: Make-A-Wish

Kinderen horen te dromen over hun toekomst. Maar soms loopt het anders. Als een kind ernstig ziek wordt, kunnen dromen in duigen vallen. Tijdens ons 50-jarig jubileum in 2019 zamelden we geld in voor Make-A-Wish Nederland; een stichting die net als wij gelooft in de kracht van een droom en de dromen van ernstig zieke kinderen waarmaakt. Per geplaatste kandidaat doneerden we € 50,- en ook via ons jubileum magazine hebben we geld ingezameld. Inclusief de vele bijdragen van klanten, kandidaten, relaties en business partners hebben we in totaal € 11.500,- ingezameld! Meer informatie over de jubileumactie vind je in deze blog. Door jaarlijks een bijdrage te leveren blijven wij ons ook na ons jubileumjaar inzetten voor Make-A-Wish Nederland. Wil jij ook een doneren? Dat kan! Op deze website ontdek je wat jij allemaal kunt betekenen voor de stichting. ‘Gewoon’ persoonlijk (door bijvoorbeeld wensvervuller te worden), maar ook als bedrijf of als school.

 

Dromen veranderen

Eens een droombaan, altijd een droombaan. Nee, en misschien is dat ook wel goed. Dat bewijst ook Hanno in ons jubileummagazine. Die fantastische baan bij Rabobank, waar alles goed geregeld was, verruilde hij voor zijn eigen klusbedrijf. Dus: misschien ben je niet die profvoetballer geworden waar je vroeger van droomde, maar gooi je op een dag toch het roer om en word je astronaut of..? Blijf dromen! Of zet jouw dromen om in concrete acties en bekijk onze vacatures online, activeer jouw persoonlijke vacature alert, schrijf je in en/of neem contact met ons op. Tip: volg KGU Recruitment ook op Facebook, Twitter en LinkedIn en je bent als eerste op de hoogte van onze nieuwste vacatures!

 


augustus 2020