Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

Hetty Spaans: “Mijn droombaan? Wensvervuller!”

Interview Hetty Spaans, Make-A-Wish Nederland

 

“Ik ben ‘wensvervuller’ bij Make-A-Wish Nederland en maak dat wat een ernstig ziek kind niet voor mogelijk houdt, tóch mogelijk. Niet alleen de specifieke wens van het kind wordt waargemaakt, maar tot in de kleinste details wordt aandacht besteed aan veel persoonlijks en aan al het ‘lievelings’ van het kind. Bij het eten liggen er bijvoorbeeld placemats op tafel met iets over het kind erop. Die willen ze dan niet eens gebruiken, die willen ze bewaren! Of het bezoek aan een van de mooiste hotels van Amsterdam, waarbij een hele delegatie van het personeel, tot aan de directie toe, was opgesteld om het kind te ontvangen. Met elkaar zetten we de puntjes op de i.”

 

 

Een bijzondere droombaan

“Voor mij is het een cadeautje dat ik dit mag doen! Er zijn een paar dingen die ik er bijzonder mooi aan vind. Het vertrouwen dat ik van het gezin krijg is er één van. Ouders met een ziek kind zijn vaak gewend dat ze overal op moeten letten en overal bovenop moeten zitten om het allemaal onder controle te houden. En dan komt de dag waarop de liefste wens van hun kind waargemaakt wordt; dan is het best moeilijk om zelf alles los te laten en het aan mij over te laten. Dat ouders dan het vertrouwen hebben dat het allemaal goedkomt, schept voor die dag een bijzondere band. Voor mij is het een eer dat ik dat vertrouwen krijg en dat ik zo dichtbij mag komen. Ouders genieten er ook van dat ze het even los kunnen laten. We hadden een keer een meisje dat prinses in een kasteel wilde zijn. Toen iedereen met het meisje bezig was – de kapster om het haar mooi te maken, iemand voor de jurk en iemand voor de make-up – liepen haar ouders even naar buiten om samen op een bankje te zitten. Dat lijkt niks bijzonders, maar voor hen was dat iets enorms: even samen op een bankje terwijl er, nu eens op een positieve manier, voor hun kind werd gezorgd. En dan komt het meisje ook nog als een prachtig prinsesje de trap af, een emotioneel moment…”

“Zo’n 5 keer per jaar mag ik kinderen met een
ernstige ziekte blijdschap en kracht bezorgen!”
– Hetty Spaans

Make-A-Wish maakt het verschil

“Wat ik ook erg mooi vind, is dat we bij Make-A-Wish echt een groot verschil kunnen maken. Het is niet alleen een leuke dag; dingen die onmogelijk leken, blijken toch mogelijk. Dat koppelen we aan ‘beter worden’, de situatie rond de ziekte lijkt soms uitzichtloos, maar de positieve boost die zo’n dag teweegbrengt, geeft toch weer hoop en vertrouwen. Zo ook de wens die voor mij misschien wel het meest emotioneel was, doordat het verschil tussen ‘ervoor’ en ‘erna’ zo groot was. Dat was een heel verdrietig verhaal van een autistische jongen met een tot dan toe vreselijk leven, die ook nog een kwaadaardige tumor had. Op school was er een plek voor hem in de bezemkast gecreëerd omdat hij onhoudbaar was, op straat werd hij enorm gepest en met stenen bekogeld. Hij kwam helemaal niet meer buiten. Toen we bij hun huis aankwamen, deed hij de deur een klein beetje open en keek hij schuw door het kiertje. Oh jee, wat gaat dit worden? Hij werkte hele dagen aan een eigen nummer, maar kwam er niet goed uit. Hij wilde het nummer met een dj afmaken en dat het dan op de radio gedraaid zou worden. We zijn naar de ‘DJ School Amsterdam’ gegaan, alle positieve aandacht die hij daar kreeg, kende hij helemaal niet; het was als een warm bad voor hem. Daarna naar Qmusic voor een interview en toen we ’s avonds naar de uitzending luisterden, zat daar een stralende, supertrotse jongen die zijn interview en zijn nummer op de radio hoorde! Wat een contrast met de schuwe jongen die ’s morgens de deur had opengedaan.”

 

De mooie wereld van een kind
“Wat ook leuk is aan dit werk, is dat ik heel veel nieuwe werelden leer kennen. Sommige wensen komen vaker terug, die over prinsessen en politiemannen bijvoorbeeld, maar er zijn ook wensen waarvoor ik eerst op onderzoek moet uitgaan. Nadat ik het verslag van de ‘wenshaler’ heb gekregen, heb ik voor een wens 2 tot 3 maanden nodig om alles te organiseren. We hebben een budget, niet alles hoeft gratis: het gaat erom dat een kind die dag echt een vip is, dat het helemaal in de watten wordt gelegd met aandacht. Mijn belangrijkste taak is mensen enthousiasmeren; het is het leukst om samen tot gave ideeën te komen. Met de gitaarbouwer bijvoorbeeld, hij dacht eerst niet te kunnen bijdragen aan de wens van een jongen om zijn eigen elektrische akoestische gitaar te maken; dat is niet iets wat je in een dag leert. Nadat ik toch mocht langskomen om te kijken wat we wel zouden kunnen doen, is hij een fantastisch contact geworden. Het is de kunst om het om te draaien, de mogelijkheden te laten zien.

“Wensen vervullen voor Make-A-Wish
zal
voor iedereen een droombaan zijn!”
– Hetty Spaans

Niet alleen inhoudelijk leer ik veel, ik ontmoet ook veel verschillende mensen. We zijn bijvoorbeeld een dag met een Roma-gezin op stap geweest. Die jongen wilde o.a. met het hele gezin (11 prs) bij Gucci en Prada shoppen. Hij is samen met zijn moeder met een mooie Bentley opgehaald om naar het World Fashion Centre te gaan. Bij Gucci vond hij de jas van zijn dromen. Ondertussen hebben we met een super-de-luxe vip-bus met privé butler de rest van het gezin opgehaald om met z’n allen in België op meerval te vissen. Onderweg is Yes-R ingestapt voor een privéconcert in de bus. Het werd een geweldige dag en het was bijzonder de hele dag met dit gezin op te trekken.”

 

Hetty en Make-A-Wish Nederland

“Toen ik begon bij Make-A-Wish, was de dag voor het kind vaak een complete verrassing. Nu vinden we het belangrijk dat het allemaal langer duurt; kinderen kunnen zich er dan al enorm op verheugen, die voorpret is ook geweldig. We hebben het nu over de ‘Wish Journey’. Een kind wordt zoveel mogelijk bij de voorbereidingen betrokken: dan mag het bijvoorbeeld de limousine ontwerpen. Wij laten het dan precies zo maken, daarvoor hebben we een afspraak met een bedrijf dat bestickering van auto’s verzorgt; de limousine rijdt dan rond met de tekening of de naam van het kind erop.”

 

Benieuwd naar meer verhalen zoals die van Hetty? Lees ons jubileum magazine, die volledig in het teken van ‘dromen’ en ‘droombanen’ staat!

 

Update december 2019

Tijdens ons 50-jarig jubileum in 2019 zamelden we geld in voor Make-A-Wish Nederland; een stichting die net als wij gelooft in de kracht van een droom en de dromen van ernstig zieke kinderen waarmaakt. Per geplaatste kandidaat doneerden we € 50,- en ook via ons jubileum magazine hebben we geld ingezameld. Inclusief de vele bijdragen van klanten, kandidaten, relaties en business partners hebben we in totaal € 11.500,- ingezameld! Meer informatie over de jubileumactie vind je in deze blog. Door jaarlijks een bijdrage te leveren blijven wij ons ook na ons jubileumjaar inzetten voor Make-A-Wish Nederland. Wil jij ook een doneren? Dat kan! Op deze website ontdek je wat jij allemaal kunt betekenen voor de stichting. ‘Gewoon’ persoonlijk (door bijvoorbeeld wensvervuller te worden), maar ook als bedrijf of als school.

 


mei 2019