Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

De leukste dierentermen in vacatureland

Het is vandaag Dierendag! Dé dag om je trouwe viervoeter of vrolijke kater eens flink in het zonnetje te zetten. Hondenbrokje hier, piepmuisje daar… Maar, wat geef je een vroege vogel, spin in het web of creatieve duizendpoot? Ha, jullie hebben ons vast al door; vandaag duiken wij in de wereld van dierentermen op de arbeidsmarkt!

 

Dierentermen in vacatureland
In vacatureland stikt het van de dierentermen. Ben jij de jonge hond die ons team komt versterken? Of nog leuker: wij zijn hard op zoek naar een creatieve duizendpoot! En: Ben jij de bezige bij die wij zoeken? Bezig met wat? Met koffie zetten en rookpauzes? Grappig is het zeker, maar of wij – en de sollicitant – hier nou écht veel wijzer van worden…

 

 

Want wat is de definitie van bijvoorbeeld een salestijger? Is dit iemand die als geen ander verkoopt en er af en toe een brutale brul uitgooit? Iemand die op handen en knieën de potentiële koper besluipt? We laten het in het midden.

 

De meest gebruikte dierentermen een rij
Natuurlijk zouden wij KGU Recruitment niet zijn als we niet éven een kijkje namen in de tot op de dag van vandaag veel gebruikte dierentermen. Ons motto is niet voor niets ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. En efficiënt of niet, stiekem vinden we de dieren in vacatureteksten best geinig. De meest gebruikte dierentermen op een rij:

  1. Duizendpoot
  2. Salestijger
  3. Spin in het web
  4. Vroege vogel
  5. Horecatijger
  6. Verkooptijger
  7. Koele kikker
  8. Schaap met vijf poten
  9. Jonge hond
  10. Waterrat

 

 

Heeft het nut?
De hamvraag is: heeft het überhaupt nut om dierentermen te gebruiken in een vacaturetekst? Is dit dé manier om ‘die ene’ steengoede sollicitant te vertellen wat hij of zij in zich moet hebben en wat er verwacht kan worden van de functie? Als je het KGU Recruitment vraagt is het antwoord vrij simpel: nee.

 

Zie je het al voor je? Mevrouw Jansen zoekt een nieuwe baan en tikt op het internet ‘vroege vogel’ in. Dat gebeurt simpelweg niet. En eerlijk is eerlijk: zoekt élk bedrijf niet het neusje van de zalm en het beste paard van stal? Wat ons betreft kan je je als bedrijf daarom beter focussen op een pakkende functietitel en concrete eisen; je zoekt iemand die het geen punt vindt om ’s nachts te werken, maar dus geen ‘nachtdier’.

 

Of het nu wél of niet van toegevoegde waarde is; het blijft leuk om de creativiteit van bedrijven en recruiters te zien opbloeien. Zo hebben we zelf ook nog een suggestie: de vrije vogel, iemand die binnen het bedrijf kan doen en laten wat hij of zij wil! En wat dachten jullie van de nieuwsgierige giraffe, die met zijn/haar lange nek de concurrenten in de gaten houdt?

 

Heb je een lastige – misschien zelfs wel compleet nieuwe – functie en kan je wel wat advies gebruiken over hoe je hier een steengoede vacaturetekst voor schrijft? Neem gerust contact met ons op!

 


oktober 2017