Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

Manon Leeflang: “Dé droombaan is voor iedereen anders”

Interview Manon Leeflang, Bureau Leeflang 

 

“Ik kan in mijn baan als loopbaanadviseur bij Bureauu Leeflang 100% mezelf zijn; elke dag mag ik mijn intuïtie inzetten in het contact dat ik met mensen heb. En het is heerlijk om te zien dat iemand op een andere plek aan het werk komt of als iemand weer goed in z’n vel zit op de plek waar hij of zij zat. Mijn eigen droombaan? Edwin Evers zijn! Muziek vind ik het mooiste wat er is en ik denk dat ik het ook heel goed aan elkaar kan praten. Leeflang staat op!

 

Wat is een droombaan?
Het is niet de baan op zich die wel of niet ideaal is. Het gaat erom of je in het leven staat zoals je in het leven wil staan en werk doet dat bij je past. Dé droombaan is voor iedereen anders.

 

Belangrijk is dat je jezelf meeneemt naar je werk. Als een baan je niet gelukkig maakt, kijk je naar de oorzaak van de onvrede. Als je die oorzaak niet aanpakt, neem je die onvrede mee naar de volgende baan en dan is de droom snel vervlogen. Als je je prettig voelt in je werk, als je blij bent met dat wat je doet, dan heb je een droombaan; dan ben je ook de gedroomde werknemer.

 

Manon als loopbaanadviseur
“Een loopbaanadviseur kijkt samen met jou naar het werk wat je doet; zit je nog op de goede plek, kun je je talenten voldoende inzetten of wil je wat anders en hoe bereik je dat dan? Het hoeft echt niet elke dag feest te zijn op het werk, maar doen wat je echt leuk vindt, is belangrijk. Zie het als het hebben van een relatie, die kan geregeld fantastisch zijn, maar je bent ook wel eens ontevreden. Het loont om dan bij jezelf te rade te gaan wat jij kunt veranderen aan zo’n situatie. Als loopbaanadviseur kijk ik met jou waar jij het verschil kan maken.

Invloed uitoefenen op dat wat je zelf kunt veranderen,
werkt altijd beter dan blijven hangen in dat
wat niet goed gaat.

– Manon Leeflang

Vooruit kijken
Ik zie geregeld dat mensen werk (blijven) doen omdat ze het goed kunnen, omdat ze het zichzelf aangeleerd hebben en hierin ook bevestigd zijn door hun werkgever of collega’s. Mensen doen wat ze gewend zijn te doen en denken dat dit ook het beste bij ze past. Maar is dat ook altijd zo? Werk je vanuit je basiskracht en voel je de intrinsieke motivatie? Een collega van mij gebruikte laatst een mooie metafoor hiervoor: als je een dolfijn en een koe in de zee ziet, kunnen ze beide zwemmen. De dolfijn zwemt van nature en voelt zich als een vis in het water. De koe kan ook zwemmen, maar heeft het aangeleerd en staat eigenlijk gewoon liever op het land. Om erachter te komen wat iemands kwaliteiten zijn, begin ik soms met vragen als: waar ben jij trots op in je leven, wat is een succes geweest? Wat deed je toen, wat had je daarvoor nodig, waar was je op dat moment goed in? Door over dat soort vragen na te denken komen mensen weer in contact met hun eigen kwaliteiten, competenties en talenten. Dan kunnen ze focus aanbrengen en in beweging komen.”

“Als je naar jezelf kijkt in je werk, ben je dan
een dolfijn of een koe?”
– Manon Leeflang

Jezelf ontwikkelen
“Mensen komen vrijwillig bij mij, omdat ze bijvoorbeeld vastlopen in hun loopbaan, moe thuiskomen zonder verklaarbare reden of werkzaamheden doen die niet meer goed voelen. Zij willen kijken waar zij zich verder in kunnen ontwikkelen of waar zij beter op hun plek zijn. Ook help ik mensen die ziek zijn en waarbij het niet meer lukt om terug te komen in het eigen, aangepast of ander werk bij de huidige werkgever. Ik kom dan in beeld om samen extern naar ander werk te zoeken. Ook mensen die boventallig zijn geworden of in een uitkering zitten, help ik met het zoeken naar werk bij een andere werkgever.

 

Realistisch dromen
Dromen over nieuwe mogelijkheden is goed, daarmee kom je bij die intrinsieke motivatie. Ik vind het echter wel belangrijk daar een realistisch stappenplan aan te hangen. Mijn coaching is altijd gericht op de arbeidsmarkt. Daar waar je naartoe wil, is daar ook werk? Wat moet je daarvoor doen? Ik wil iemands droom ook helpen waarmaken; eventuele obstakels bespreken we. Mensen zien nog weleens beren op de weg die er misschien helemaal niet zijn. Ze zijn onzeker of ze iets kunnen of – als ze beperkt zijn en minder mogelijkheden hebben dan voorheen – hebben ze het idee dat er niemand op hen zit te wachten.”

“Alleen liggen in het gras en naar de hemel staren,
gaat de nieuwe baan niet dichterbij brengen.”

– Manon Leeflang

Loopbaanbegeleiding
“Mijn slogan is: versnellen door te vertragen. Even stilstaan bij het moment, waar sta je, waar wil je heen, welke stappen zijn nodig, zijn die mogelijk? Realistisch en vanuit de motivatie van degene waar het om gaat. Ik houd mensen een spiegel voor en zorg er zo voor dat zij zichzelf beter leren kennen. Zodat zij zelf inzichten opdoen en stappen zetten; zelfredzaamheid is belangrijk. Een goede loopbaanadviseur zegt niet wat je moet doen, maar begeleidt jou op je weg. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat ik een netwerkgesprek voorstel of een werkervaringsplek regel. Ga maar eens een week meelopen met iemand die de functie heeft die jou interessant lijkt. Een vacaturetekst is vaak allesomvattend, maar wat houdt het werk nu precies in?

 

Een traject bestaat formeel uit een serie gesprekken, maar het gaat er voor mij steeds om wat op een bepaald moment helpt om bij de volgende stap te komen. Soms kijk ik iemand aan en dan bedenk ik dat diegene eerst iets anders nodig heeft voordat we verder in gesprek gaan. Ik heb een jonge vrouw met een burn-out begeleid, ze was succesvol in haar werk, heeft een man met een drukke baan en de zorg voor kinderen. Zij raakte volledig van zichzelf verwijderd door alle bordjes die ze in de lucht moest houden. Ik ontmoette haar bij haar thuis en ze verontschuldigde zich direct voor de rommel in huis. Haar wereld was klein geworden. Op zo’n moment is er niet direct ruimte voor een goed gesprek, maar moet er eerst letterlijk iets opgeruimd worden. We zijn begonnen met het schoonmaken van haar keuken, zij is doorgegaan met de rest van het huis. Door op te ruimen, viel de eerste ballast van haar schouders en ontstond de mogelijkheid over de toekomst te praten. Met kleine, praktische stappen probeer ik zo’n proces de positieve kant op te krijgen.”

 

Benieuwd naar meer verhalen zoals die van Manon? Lees ons jubileummagazine, die volledig in het teken van ‘dromen’ en ‘droombanen’ staat! 

 


november 2019