Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

Nederland, wat doen we met ons vakantiegeld?

 

 

Het geluksmomentje van het jaar: de dag waarop er ineens een flink bedrag als ‘extraatje’ op je rekening wordt gestort. Juist ja, vakantiegeld! Om je maar meteen uit de droom te halen: nee, vakantiegeld is géén cadeautje van je werkgever. Je bouwt namelijk je eigen vakantiegeld op. Wat vindt Nederland van vakantiegeld? Gebruiken we het écht voor vakantie? En, wat zijn eventuele alternatieven?

 

Vakantiegeld
Meestal is het vakantiegeld 8% van het bruto jaarloon. Dit bedrag wordt doorgaans in de maand mei of juni uitgekeerd en wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. Hoeveel vakantiegeld je ontvangt is afhankelijk van wat er in je cao staat. Wel moet dit minimaal 8% van jouw bruto jaarloon zijn. Tenzij je meer dan drie keer het minimumloon verdient, dan gelden er weer uitzonderingen. Vakantiegeld is rond 1910 voor het eerst opgenomen in diverse cao’s. Reden hiervoor was dat het voor iedereen mogelijk moest zijn om in de zomer op vakantie te gaan – hoe fijn! Om die reden is destijds ook besloten om de storting in de maand mei of juni te laten plaatsvinden, zodat het geld daadwerkelijk voor een vakantie gebruikt zou worden.

 

Maar… Waar gebruiken we het écht voor?

Hoewel vakantiegeld van oorsprong dus bestemd is voor de zomervakantie, gebruikt een aanzienlijk deel van de Nederlanders het geld voor andere dingen. Denk hierbij aan het aflossen van schulden, sparen of het aanschaffen van een groot, duur apparaat (bijvoorbeeld een nieuwe koelkast, tv of bank). Experts geven echter aan dat je het toch echt beter kunt besteden aan een vakantie of andere ervaringen. Zo zegt hoogleraar psychologie en ‘geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis er tegen het AD het volgende over: “Ga op vakantie, uit eten, naar een concert. Het zijn vooral dingen die je deelt met anderen, waar je gelukkig van wordt.”

 

Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) voert regelmatig een vakantiegeld-enquête uit. Zo ook in 2019. Hieruit is o.a. gebleken dat van alle medewerkers die in 2019 vakantiegeld ontvingen…

  • Een kwart überhaupt niet op vakantie is gegaan
  • Circa 43% het daadwerkelijk voor (uitgaven tijdens) vakantie gebruiken
  • Ruim ¾ de vakantie al vóór de storting van het vakantiegeld heeft geboekt

Alternatief
Wist je dat er ook werkgevers zijn waarbij het vakantiegeld maandelijks naast het salaris wordt uitbetaald? Er zijn zelfs werkgevers die het vakantiegeld direct verrekenen in het bruto maandsalaris, dit is bijvoorbeeld handig wanneer een werknemer slechts een paar uur per week of alleen tijdens een vakantieperiode werkt.

 

Een andere steeds vaker voorkomend alternatief, is het zogenoemde Individueel Keuzebudget (IKB). Dit is per 1 januari 2017 ingevoerd en geeft medewerkers meer keuzevrijheid. Je kunt hiermee loonontvangsten namelijk op je eigen wensen afstemmen; je kunt zelf bepalen wanneer je het X bedrag gebruikt. In de meeste gevallen bedraagt het IKB 16,3%: dat is de optelsom van 6% eindejaarsuitkering, 8% vakantietoeslag, 1,5% levensloopbijdrage en 0,8% aan (omgerekend) bovenwettelijk verlof. Nadeel: dit geld wordt bij de werkgever opgepot en daardoor loop je hiermee als werknemer het risico op een lagere uitkering bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Het telt namelijk niet mee als het inkomen waarover een uitkering wordt berekend.

 

Wel blij met je vakantiegeld, maar niet met je huidige baan? Dan gaat er iets mis. Werk moet leuk zijn! Wij van KGU Recruitment helpen je graag aan een fijne baan waar je het naar je zin hebt – en natuurlijk ook zo nu en dan op vakantie kunt ;-). Check onze vacatures online of neem contact op met één van de happy holics. En voor nu: enjoy het extra zakcentje!

 


mei 2023