Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

Daar is ‘ie weer: ‘sollicitember’

Goede voornemens ontstaan zeker niet alleen rond de jaarwisseling! Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat ze juist tijdens hun welverdiende vakantie de tijd nemen om na te denken over hun werk. Vind ik mijn baan nog leuk? Kan ik nog doorgroeien? Waar wil ik nou eigenlijk staan over vijf jaar? Een aanzienlijk deel besluit vervolgens na de zomer het roer om te gooien. En met dat gegeven, moeten ook werkgevers zien om te gaan; hoe houd je je werknemers bij je en waar vind je – als het dan toch echt moet – een geschikte, nieuwe?

 

Ben je als werknemer in september op zoek naar een nieuwe baan, dan heb je mazzel; in september en oktober komen veruit de meeste vacatures op de markt.

 

 

Maar je bent niet de enige; de zomer is voorbij en die groep met sollicitanten dienog met het zand tussen de tenen zin heeft in een nieuwe uitdaging, staat in de startblokken. Tel daar nog de jaarlijkse groep afstudeerders bij op en je snapt wat we bedoelen. En hoewel deze groep vaak ook héél gauw weer van de markt af is, is dit voor werkgevers wel het ideale moment om de zoektocht naar een nieuwe medewerker te starten.

“September is de maand bij uitstek om op zoek te gaan naar
een nieuwe baan. Veel bedrijven wachten namelijk met
het
uitzetten van vacatures tot na de zomervakantie”
– Bron: JAM

Niet gek
Bedrijven zijn niet gek. Ook zij weten dat mensen die begin september solliciteren, zich waarschijnlijk al liggend aan de Spaanse Costa een en ander hebben gerealiseerd. Dat is een trend die al jaren gaande is: na de Kerst en de zomervakantie merken bedrijven altijd een sollicitatiepiek. En dat betekent andersom ook dat je als werkgever altijd vinger aan de pols moet houden bij je eigen werknemers: wat speelt er bij mijn mensen? Zijn ze nog happy? Doe dit niet alleen tijdens dat ene jaarlijkse functioneringsgesprek, maar blijf doorlopend met elkaar in gesprek. En, hoewel je natuurlijk uitgaat van je eigen kracht, wordt het steeds belangrijker om ook de concurrentie in de gaten te houden. Want?

“Wil je als werkgever veel kandidaten trekken,
plaats je vacature
dan op een maandag- of dinsdagmiddag
in september (of januari)”
– Bron: Werf&

Eerlijkheid duurt het langst
Blijf je in gesprek met je werknemers? Dan pik je eerder de signalen op. Bijvoorbeeld die hoge werkdruk die maar blijft. Of die terugkerende behoefte aan meer uitdaging. Of misschien krijg je steeds meer signalen van een disbalans in werk en privé. Andersom geldt dat ook voor werknemers: zingt het al een tijd in je achterhoofd om van baan te switchen? Dan kun je ook overwegen om de punten die je, liggend op je strandstoel, met jezelf hebt doorgenomen, gewoon eens op tafel te leggen. Misschien levert de dialoog iets op. En zo niet, dan heb je in ieder geval zelf goed helder wat je zoekt in een nieuwe baan. En dat kun je dan mooi weer meenemen in je brief in sollicitember.

 

Ben jij, of ken jij, iemand die ook onlangs heeft besloten een nieuwe baan te zoeken? Schrijf je dan in en laat ons weten wat je in huis hebt én bekijk ook meteen ons actuele vacature aanbod. Staat jouw droombaan er momenteel niet tussen? Activeer dan jouw eigen vacature alert en onze nieuwste, voor jou relevante vacatures, ploffen automatisch in jouw mailbox. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen! Tip: volg KGU Recruitment ook op Facebook, Twitter en LinkedIn en je bent als eerste op de hoogte van onze nieuwste vacatures!

 

Werkgever die net een favoriete medewerker heeft zien vertrekken? Balen! Gelukkig kunnen wij van KGU Recruitment ook voor jou wat betekenen. Lees online wat wij voor anderen hebben gedaan en neem contact met ons op!

 


september 2022