Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

KGU’s tips voor slimmer en leuker thuiswerken

 

 

We hebben nog nooit met z’n allen zo massaal thuisgewerkt als in deze tijd. Voor nu is het noodzakelijk, maar bij KGU Recruitment hopen we dat het niet het nieuwe normaal wordt. We verlangen hier met z’n allen weer naar écht persoonlijk contact met collega’s, relaties en kandidaten! Wel is de kans heel groot dat thuiswerken blijft. Ook als we straks weer ‘gewoon’ naar kantoor kunnen, zullen er zaken blijvend veranderd zijn. We zijn aan het thuiswerken gewend geraakt, bedrijven hebben geïnvesteerd in systemen en faciliteiten, videobellen en online meetings zijn heel normaal geworden en ook werkgevers zullen er waarschijnlijk een stuk flexibeler inzitten.

 

 

Terug naar standaard 5 dagen op kantoor werken zien wij dus niet zo snel meer gebeuren. De kans is groter dat we straks bijvoorbeeld nog 3 of 4 dagen naar kantoor gaan en de rest blijven thuiswerken. En als dit dan het ‘nieuwe werknormaal’ wordt, dan kan dat thuiswerken maar beter lekker soepel gaan! Wij delen een paar slimme (en grappige) tips waardoor je het meeste uit je thuiswerkdag haalt en jij met plezier kunt thuiswerken.

 

Houd contact met elkaar

Op kantoor zie je elkaar geregeld en gaat samenwerken makkelijker, maar dat wil niet zeggen dat je thuis op een afgezonderd eilandje terecht hoeft te komen. Juist bij veel thuiswerken is communicatie nog belangrijker! Doe dit door bijvoorbeeld standaard iedere dag een videocall te plannen met je directe collega’s. Dat helpt bij het afstemmen van werk, het is ‘makkelijker’ om hulp of advies te vragen, maar naast de werkgerelateerde voordelen van goede communicatie zijn we ook allemaal ‘sociale dieren’. Vraag elkaar dus ook hoe het gaat (gewoon een beetje persoonlijk blijven…). Zo laat je het ‘eenzame thuiswerk gevoel’ bij jou en je collega’s als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Extra tips:

 • Blijf elkaar motiveren en supporten door virtueel tijd met elkaar door te brengen.
 • Ga niet alleen mailen of appen, maar bel elkaar ook regelmatig. Dan hoor je net meer.
 • Bel geregeld mét beeld zodat je elkaar in de ogen kunt kijken.
 • Klaar met het missen van de gezellige vrij-mi-bo? Doe op vrijdag een online pubquiz met je collega’s!

Creëer een goede routine in je dag

Het grote voordeel van thuiswerken is dat je zelf je eigen dag kunt indelen. Je hebt natuurlijk rekening te houden met meetings of belangrijke deadlines, maar verder ben je thuis nog meer dan anders op jezelf aangewezen voor een goede planning. Het helpt om een vaste routine te creëren. Douchen, ontbijten, krant lezen… Bepaal hoe laat je begint met werken en net zo belangrijk – en lastig – hoe laat je aan het eind van je werkdag de laptop weer dichtklapt. Bewaak jouw eigen grens van werk- en privétijd zodat je voldoende tijd houdt om te ontspannen.

Extra tips:

 • Start je dag zoals je ook doet als je naar kantoor gaat.
 • Of doe eens gek en begin elke dag om 6.00 uur met yoga.
 • Zet om 3 uur standaard een muziekje op en doe een gek dansje.
 • En héél belangrijk… trek gewoon al je kleren aan!

Zorg goed voor jezelf

Normaal staan we ook even bij de koffiemachine of lopen we in de pauze een rondje, dus zoek thuis de nodige afleiding om je hoofd soms even leeg te maken. Ga in je lunchpauze even naar buiten voor een wandelingetje en een frisse neus. Tussendoor even een wasje draaien, helpt om actief te blijven en je concentratie te behouden. Kijk uit voor werkstress en wees realistisch hoeveel werk je in een dag kunt afkrijgen. Bij thuiswerken kun je vaak beter concentreren, maar een hele dag geconcentreerd werken is op den duur uitputtend.

Extra tips:

 • Eet gezond! Thuis liggen de snacks wellicht net iets meer in handbereik dan op kantoor, maar weersta de verleiding en voorkom onnodige thuiswerk kilo’s.
 • Die yoga van de ochtend is tussen de taken door misschien ook wel even heel fijn voor je lichaam.
 • Voldoende slapen is de beste zelfzorg! Laat je ’s avonds niet verleiden laat naar bed te gaan door de gedachte dat je de deur toch niet vroeg uit hoeft…
 • Wellicht een heel erg open deur: kijk geen tv terwijl je werkt. Dat is dan net weer iets te veel afleiding 😊. Luister in plaats daarvan muziek die past bij je werkstijl.

Zorg voor een fijne werkplek

Of je nu de luxe hebt van een eigen werkkamer of je ’s ochtends met je laptop aan de keukentafel schuift, maak van je thuiswerkplek een fijne plek waar je prettig kunt werken. Zorg voor voldoende frisse lucht en zet een raam op een kiertje. Voordeel van alleen zitten… je kunt zelf bepalen hoe hoog de verwarming staat! Ruim ook eerst op als dat nodig is. Dat helpt je concentreren. En zeg nou eerlijk… als je een (onverwachte) videocall krijgt, dan staat een opgeruimd bureau toch net een tikje professioneler dan die verdwaalde ontbijtbordjes en je pak hagelslag 😉.

Extra tips:

 • Zorg voor de juiste faciliteiten om comfortabel te werken.
 • Maak het gezellig en zet een plantje of iets leuks op je werkplek.
 • Ben je niet de enige in je huis? Stem dan goed met elkaar af wat je nodig hebt om prettig te kunnen werken.
 • Ruim je werk aan het eind van de dag op, zodat niet ’s avonds of in het weekend je oog steeds valt op je to-do-lijst.

Met een goede dagindeling, regelmatig contact, een beetje selfcare en een prettige werkplek houden we het fulltime thuiswerken vol zo lang het nog noodzakelijk is. Natuurlijk verlangen we ook weer naar persoonlijk contact, maar wat we nu met z’n allen leren, kunnen we straks inzetten voor het nieuwe werknormaal met waarschijnlijk een stuk meer thuiswerken dan vroeger!

 


januari 2021