Vacatures
KGU daagt je uitKGU daagt je uit
KGU daagt je uitKGU daagt je uit

Een goed gesprek over de ideale werkplek

Interview Stef (Consult) en interieurontwerpster Mariska (Mariska Jagt)

 

Het portfolio van interieurontwerpster Mariska Jagt bestaat uit een breed scala van nationale en internationale projecten: van villa’s tot hotels, van openbare ruimtes tot hoofdkantoren. Mariska gaat in gesprek met adjunct directeur van Consult, onderdeel van AM Real Estate Development, Stef Weekers, over de ideale werkplek.Alle omstandigheden moeten goed zijn. Ik vergelijk het ook weleens met topsport”, aldus Stef.

 

Een trap als zeepkist

Stef: Een werkplek is niet alleen het bureau waar iemand aan werkt, een bar draagt bijvoorbeeld ook bij aan de ideale werkplek.

 

Mariska: Ja zeker, het gaat er bijvoorbeeld ook om hoe je interactie kunt stimuleren, met sociale ruimtes als ontmoetingsplekken en looproutes zijn dan belangrijk.

Niet het bureau, maar het hele gebouw vormt de werkplek”
– Mariska Jagt

Stef: Met de inrichting kun je heel veel doen om tot interactie te komen, maar het hangt ook samen met de managementstijl in de organisatie. Zo kan een trap gebruikt worden als ontmoetingsplek, een tribune bij een zeepkist-sessie. Mariska: Wat me geen fijne werkplek lijkt, is een plek waar mensen alleen in een hokje zitten: zo’n in hoogte verstelbaar bureau met een schot, dat je de ander niet ziet, met direct daarnaast een kastje voor de spullen. En dan met ik weet niet hoeveel mensen in een zaal.Stef: Intensieve menshouderij 🙂 Maar dat hoeft volgens mij helemaal niet – jij bent er specialist in – ook zo’n typisch kantoorgebouw kun je toch inrichten als dit gebouw? Mariska: Dat hoeft inderdaad niet, deze sfeer kun je overal creëren. In Rotterdam zijn we ook met een pand bezig. Twee broers die het bedrijf van hun vader hebben overgenomen: “Pap, we gaan het nu op onze manier doen.” Het wordt meer open, gezelliger, mensen kunnen er hoog en laag werken, de ontvangst van mensen wordt beter. Niet meer zo’n serie bureautjes. Hoe kijken jullie bij Consult naar de ideale werkplek?

 

Akoestiek, licht en lucht
Stef:
Wij kijken steeds meer naar het gezondheidsaspect van een gebouw. In het kantorenvastgoed gaat het vaak alleen om huurstromen, terwijl nu duidelijk wordt dat wanneer je een euro investeert in een gezonder gebouw, dat tien euro kan opleveren aan besparing op personeelskosten. Mariska: Kantoorgebouwen die tot dusver gebouwd zijn, zijn vaak hermetisch afgesloten, dat lijkt me niet echt gezond. Waar letten jullie op? Stef: Dat klopt, de manier van luchtbehandeling betekende dat de ramen niet meer open mochten. Nog los van het effect op de lucht als mensen de ventilatie vervolgens niet goed gebruiken, worden mensen al ziek als ze iets niet zelf kunnen bedienen, zoals een raam. Waar wij verder naar kijken? Naast lucht is dat licht, akoestiek en temperatuur. Mariska: Gisteren merkte ik het ook weer: het is doodvermoeiend om in een ruimte te zitten waar de akoestiek en het licht niet goed is. Dat neemt veel energie weg.

Mensen zijn productiever, meer tevreden en minder ziek
in een gezond gebouw

Stef Weekers

Ventilatie is keihard nodig
Stef: Akoestiek en licht hebben aantoonbaar effect op concentratie en productiviteit van medewerkers. Daar komt bij: vanuit duurzaamheid willen we alle gebouwen hermetisch afsluiten, maar ventilatie is op de werkvloer keihard nodig om voor frisse lucht te zorgen. Wist je dat binnenlucht tot 5 keer slechter is dan buiten? En dat de lichtsterkte op de werkplek afhankelijk is van de leeftijd? Een 55-jarige heeft voor dezelfde activiteit meer dan twee keer zo veel licht nodig als een 25-jarige. Voor geconcentreerd werken heb je meer licht nodig dan voor overleg. Van deze plek waar we nu zitten, kan ik zo wel zeggen dat hier te weinig licht is om geconcentreerd te werken. Als lucht, licht, akoestiek en temperatuur in orde zijn, leidt dat tot een hogere medewerkerstevredenheid. Mariska: “Met de verbouwing, gaan we ook iets aan het licht en aan de temperatuur doen; in de winter is het hier nu te koud.


Stef: Ja, dat is ook echt van invloed. Wanneer de temperatuur zowel naar boven als naar beneden afwijkt van 22 graden, wordt de productiviteit lager. Er wordt weleens gezegd dat er beter gewerkt kan worden bij een lagere temperatuur, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is vrij ingewikkeld om de effecten aan specifieke factoren toe te wijzen, maar de effecten zijn wel aannemelijk te maken. Zicht op groen bevordert de productiviteit ook, maar hoeveel precies is lastig te berekenen. Mariska: Groen is daarnaast gelukkig ook sfeervol. Een werkplek moet inspireren, het moet iets hebben dat het een gevoel van comfort geeft. En het moet natuurlijk functioneel en praktisch zijn. Dan ontstaat er een interessant spanningsveld, daar ligt mijn uitdaging. Ik ben nu ook zo met een advocatenkantoor bezig. Het is ook belangrijk dat iemand die daar binnenkomt, zich geborgen en veilig voelt. Je gaat naar een advocaat om je problemen te laten oplossen, daar wil je dan wel een goed gevoel bij hebben. Een weldoordachte inrichting helpt daarbij.

 

Het gaat in een ontwerp om de sfeer, om fun,
dat iemand zich ergens prettig voelt
– Mariska Jagt

Maak het ideaal
Stef:
Alle omstandigheden moeten goed zijn. Ik vergelijk het ook weleens met topsport. Daphne Schippers laat niets aan het toeval over om een tiende van haar PR af te halen: alle omstandigheden moeten ideaal zijn. Als je als bedrijf, topmensen binnen wil halen en wil behouden, moet je alles top geregeld hebben. Dit zijn bedrijven die de beste werkgever willen zijn; we zien daar dat HR ook steeds vaker met Huisvesting in gesprek is. Mariska: De ideale werkplek: sfeervol, inspirerend en gezond! 🙂

 

En een gezond kantoor, dat heb je voor een groot deel ook zelf in de hand. Tip van KGU Recruitment: lees onze blog ‘Smerige gewoontes’ en weet wat je moet doen om zo gezond en productief mogelijk te werken!

 

Benieuwd naar meer verhalen zoals die van Mariska en Stef? Lees ons jubileummagazine, die volledig in het teken van ‘dromen’ en ‘droombanen’ staat! 

 


augustus 2019